Eikenburg - De Roosten

  • Wie zijn wij
    • Doelstelling bewonersvereniging
    • Bestuur
    • Statuten
    • Privacy- en communicatiebeleid
    • ALV
      • Concept Notulen Algemene ledenvergadering 2019 Bewonersvereniging Eikenburg- de Roosten
      • Notulen Algemene Leden Vergadering 2018 Bewonersvereniging Eikenburg- de Roosten
    • Subsidie
    • Wetenswaardigheden van de wijk
      • Geschiedenis van Eikenburg – de Roosten
      • Geschiedenis van de Pasteurlaan
      • Landgoed Eikenburg
      • Gebiedsanalyse Stratum 2017
      • Eindhoven in cijfers – buurtthermometer
  • Wat doen we
    • Werkgroepen/ activiteiten/ verhuur materiaal
    • Nieuws
    • Agenda
  • Contact
    • Word lid
    • Financiën/ledenadministratie
    • Bestuur
    • Redactie
    • Webmaster

Klankbordgroep Genneper Parken

Mededelingen vanuit de Klankbordgroep Genneper parken – november 2020

Het voor november 2020 geplande Klankbordgroepoverleg Genneperparken werd geannuleerd. Graag geven we u daarom informatie over de actuele onderwerpen aan de hand van de mededelingenlijst.

TIP: Klik ook onderaan dit artikel op de link van het filmpje over de geschiedenis van de Genneper Hoeve!

1. preHistorisch dorp / Eindhoven Museum en vervolgtraject VONK.

“Op 24 september jl. hebben Ward Rennen en Jan-Willem Bonekamp tijdens de bijeenkomst van de klankbordgroep een korte toelichting gegeven op de  uitbreidingsplannen van Eindhoven Museum: VONK*. In de weken daarna zijn wij doorgegaan met het verder uitwerken van ons plan. In dat kader informeer ik jullie graag over de start van het ruimtelijk proces voor mogelijke uitbreiding van Eindhoven Museum (EM) rondom de huidige locatie van het preHistorisch Dorp in de Genneper Parken. Daartoe hebben wij Studio Marco Vermeulen als landschapsarchitect aangetrokken Studio Marco Vermeulen heeft eerder het nieuwe Biesbosch Museum gerealiseerd, het houten paviljoen op de DDW in 2019 en is betrokken bij de ontwikkeling van de Dutch Mountains aan de Spoorzone. Wij hebben gezien het natuurlijke en ecologisch hoogwaardige karakter van de Genneper Parken bewust gekozen voor een architect die veel ervaring heeft in omgaan met dergelijke complexe ruimtelijke vraagstukken en tegelijkertijd gevoel heeft bij museale ontwikkelingen.

Doel ruimtelijk proces:

De komende maanden werken we toe naar een voorlopig ontwerp (VO) van het museumpark dat een plus geeft aan de Genneper Parken in natuurlijk, cultuurhistorisch, ecologisch, recreatief en museaal opzicht. In het VO worden alleen de beoogde plaatsen van gebouwen worden aangegeven, maar niet het ontwerp van gebouwen als zodanig. Die stap nemen we pas in een volgende fase als we het voorlopig ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp en het traject voor bestemmingsplanwijziging formeel inzetten. 

Betrokkenheid belanghebbenden

We hebben het proces als volgt ingericht om de inspraak van belanghebbenden op zorgvuldige wijze invulling te geven :

  • Er is een kerngroep in het leven geroepen, waarin vertegenwoordigers van de Gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant en het Waterschap de Dommel zitten. Zij buigen zich over de kaders waarbinnen uitbreiding plaats kan vinden;
  • Ook met de werkgroep overleggen zijn wij gestart. Hierin zit een representatieve vertegenwoordiging uit de buurtverenigingen, groen, erfgoed, onderwijs, directe buren en ook betrokkenen bij het preHistorisch Dorp. Met het oog op een werkbaar proces bestaat de groep uit een 14 tal deelnemers.
  • De brede omgeving wordt als volgt geïnformeerd:
    • Vorderingen in het ruimtelijk proces worden schriftelijk met u als klankbordgroep Genneper Parken gedeeld. Leden daarvan kunnen desgewenst hun input via de leden van de werkgroep inbrengen.
    • De brede omgeving wordt middels een nieuwsbrief en artikelen in het ED en huis-aan-huisbladen geïnformeerd. 
    • Voor zowel de klankbordgroep als de brede omgeving geldt dat via e-mail input kan worden geleverd, die vervolgens in een daaropvolgende sessie met de werkgroep meegenomen wordt. 

Proces en planning:

Om tot een VO te komen, doorlopen we het volgende proces:

  • Sessie (afgelopen maandag 16 nov) met de werkgroep, waarbij input is opgehaald en ook inzichten over het gebied door de landschapsarchitect zijn gedeeld. De landschapsarchitect werkt dit uit in een kansenkaart.
  • Op basis van de kansenkaart worden drie ruimtelijke scenario’s uitgewerkt.
  • De drie scenario’s worden voor de kerst besproken met de kern- en werkgroep.
  • Na de kerstvakantie zal een keuze voor een voorkeurscenario worden gemaakt. Uiteraard wordt deze stap ook aan de kern- en werkgroep voorgelegd
  • Het voorkeurscenario wordt vervolgens uitgewerkt tot een VO. De beoogde opleveringsdatum is medio maart. 
  • Vervolgens wordt dit voorkeursscenario in het college besproken om te bepalen of er voldoende vertrouwen is in een goede ruimtelijke inpassing van VONK*. Na een positief besluit zal worden gestart met de volgende fase, namelijk het uitwerken van een definitief ontwerp en opstart traject voor aanvraag van wijziging van het bestemmingsplan. 

Bij elke stap in het proces geven we richting de kern- en werkgroep helder aan hoe het museum omgaat met de input. Wat we op welke wijze wel kunnen accommoderen en waarom we soms een andere afweging maken. De uiteindelijke afweging ligt bij EM als opdrachtgever, waarbij we bij iedere stap zo zorgvuldig mogelijk de input meenemen, wegen en een plek proberen te geven in de ruimtelijke inpassing. Doel is zoveel mogelijk tot een gedragen VO te komen, waarin alle belangen goed ingepast zijn.

Vandaag hebben wij ook een persbericht uitgedaan die u als bijlage aan deze mail aantreft. Als u vragen heeft over de ontwikkeling VONK* dat beantwoord ik deze graag uiteraard.

Vriendelijke groeten, Linda Blaauboer van bureau Louter, begeleider van dit traject.

 2. Toelichting onderzoek Kay Weijtens en vervolgtraject door ontwerpbureau Edhv.

Beste leden van de klankbordgroep,

Vanuit de Master Healthy Ageing Professional, onderzoek ik sinds september 2019 het positieve effect van natuur op de algemene gezondheid van mensen. Daarbij heb ik me, tijdens het onderzoek, gericht op Genneper Parken als doelgebied. Tijdens de klankbord vergadering van 24 september jongstleden, gaf ik een korte mondelinge uitleg over het onderzoeksproces. Tijdens de klankbordvergadering van 26 november wilde ik een wat uitgebreider verslag  doen van mijn activiteiten en voorlopige bevindingen. Aangezien deze bijeenkomst in fysieke vorm komt te vervallen, maak ik graag gebruik van deze digitale nieuwsbrief om uitleg te geven over de stand van zaken. 

Het onderzoek vond plaats in een aantal fases. 

Fase 1. Aanleiding:

Uit diverse bronnen viel te duiden dat het leveren van goede informatie, over een natuurlijke omgeving, een belangrijk onderdeel kan vervullen voor het gebied. Enerzijds om bezoekers optimaal de kans te bieden het park op verschillende dimensies te beleven. Anderzijds zou door gerichte voorlichting kwetsbare eigenschappen kunnen worden en bezoekersstromen beter worden gereguleerd. 

Fase 2. Oriëntatie:

Uit interviews, met bezoekers in het park en betrokken stakeholders, kwam naar voren dat er wens was om de gebiedskaart te vernieuwen c.q. anders vorm te geven. De huidige gebiedskaart is door veranderingen in de ruimtelijke omgeving niet meer actueel en ontsluit momenteel geen specifieke gebiedskenmerken. 

Fase 3. Plan van aanpak 1:

Om in kaart te brengen welke informatie en vormgeving wenselijk is voor vernieuwde gebiedskaart, is onderzoek gedaan. Daarbij is getracht vanuit een breed perspectief data te verzamelen. 

Diverse stakeholders en experts, met diverse belangen, werden benaderd voor een interview. 

Resultaten: In totaal werden in deze verkennende fase 14 interviews afgenomen bij stakeholders en experts. 

Data afkomstig uit deze fase werd geanalyseerd. Er werden zes thema`s vastgesteld als aandachtgebied voor de vorming van een nieuwe informatieve gebiedskaart.

Deze thema`s zijn; beschermen van kwetsbare natuur, educatieve functie om natuur- en cultuurhistorische waardes te benoemen, een functionele en aansprekende vormgeving, een betere verbinding creëren met aangrenzende natuur aan noord- en zuidzijde van het park, het verbeteren van de routing en het materiaal gebruik. 

Fase 4. Plan van aanpak 2:

Een aantal thema`s behoefde nadere uitwerking en verdieping. Op 30 september werd een fysieke bijeenkomst georganiseerd, waarbij de respondenten van de interviews werden uitgenodigd. 

Tijdens de bijeenkomst werden de volgende thema`s  in een co-creatief proces met elkaar besproken en uitgediept: educatieve functie om natuur- en cultuurhistorische waardes te benoemen, een functionele, vriendelijke en aansprekende vormgeving, een betere verbinding met aangrenzende natuur aan noord en zuidzijde van het park. De drie andere thema`s worden later, tijdens uitwerking van de herinrichtingsplannen, opgepakt.

Resultaten: 

Tijdens de fysieke bijeenkomst waren 6 participanten aanwezig. Een aantal participanten was in deze periode helaas verhinderd.

Resultaten tot zover, hebben geleid tot mooi inzichten. Deze inzichten dragen bij aan de uiteindelijke vormgeving van een functionele vormgeving. Helaas is, mede door het grillige verloop van Covid-19 en steeds wisselende maatregelen, de dataverzameling nog niet volledig klaar. Een tweede fysieke bijeenkomst, waarbij de eerder verhinderde respondenten input kon leveren, kon helaas niet plaats vinden.

Vervolg:

Op het moment ben ik in de afrondende fase van mijn onderzoek. In de derde week van december lever ik mijn onderzoeksverslag in te beoordeling. Vanaf januari start er, vanuit de opleiding, een nieuwe periode.

De resultaten en bevindingen uit mijn onderzoek worden mee genomen in uitwerkingen voor het inrichtingsplan Genneper Parken, waar bureau Edhv (zie hieronder) mee verder gaat.

Dank:

Graag wil ik een ieder hartelijk bedanken voor de prettige gesprekken, fijne samenwerking, positieve bijdrage en ondersteuning gedurende de afgelopen maanden. Wellicht is het mogelijk om in het nieuwe jaar als nog een presentatie te verzorgen tijdens een klankbordgroep avond. 

Introductie Edhv.

Wij zijn Edhv, Binnenkort kruisen onze paden zich in het gebied.

Als Eindhovens ontwerpbureau zijn wij gevraagd een signalering/informatievoorziening voor Genneper Parken te ontwerpen die een stap verder gaat. Vernieuwend zonder authenticiteit te verliezen. Passend bij de karakteristieke Genneper Parken. Ons uiteenlopende team van creatieven gaan dit project in beweging zetten. Naarmate het proces vordert houden wij jullie op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Heb je zelf input of vragen? Benader ons via info@edhv.nl, wij horen graag van je! Ilse Martens.

3. Park & Ride Aalsterweg.

Ten behoeve van de P & R dient de gemeente nog een verkeersbesluit te nemen. Zie de 2 bijlagen. Dit omdat er sprake is van diverse ‘nieuwe’ verkeerstromingen van auto’s, fietsers en voetgangers nabij de P+R zelf.

Indien partijen hierop willen reageren, dan het verzoek om dat vóór 1 december a.s. te doen naar Ard Kuijpers, a.kuijpers@eindhoven.nl

4. Brabant Water. Het bestemmingsplan traject voor Brabant Water gaat binnenkort lopen.

5. Locatie MEC en omgeving. Met in- en externen (werkgroep vanuit de Klankbordgroep) worden de contouren en wensen op een rijtje gezet, waarna een voorstel gemaakt wordt. Vervolg is dat het voorstel gedeeld wordt en getoetst aan financiën. Daarna zal het ook bestuurlijk worden voorgelegd. Wordt vervolgd dus.

6. Geschiedenis van de Genneper Hoeve. Simon van Schooten, geboren en getogen op de hoeve schets de geschiedenis in de volgende film welke ongeveer een jaar geleden is gemaakt, zie https://www.youtube.com/watch?v=s8aRdTEF9ZA

Abonneer U op de Agenda

Agenda

  • Geen activiteiten
  • Alle activiteiten...
  • E-mailadres

Realisatie: Bewonersvereniging Eikenburg de Roosten in samenwerking met Stichting Supportpunt Eindhoven