AUDIOTOUR
Audiotour Landgoed Eikenburg Eindhoven: de audiotour bevat filmpjes, foto’s, tekst en gesproken audio. Voor de tekst van de in januri 2020 herziene audiotour, klik hier.
NOMINATIE DIRK ROOSENBURGPRIJS 2019
Uit: ‘Architectuur en de stad’: Nominatierapport Dirk Roosenburgprijs 2019
De Dirk Roosenburgprijs is de ontwerp- en architectuurprijs van het College van B&W van de gemeente Eindhoven. Deze wordt tweejaarlijks toegekend aan een, binnen de grenzen van de gemeente Eindhoven, opgeleverd project. Genomineerd worden zowel architectonische projecten (gebouwen) als ruimtelijk-landschappelijke projecten (parken en infrastructuur).
Doel van de prijs is om de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.
De actuele stedelijke ontwikkeling van Eindhoven kent een opmerkelijke dynamiek. In 2018 becijferde het CBS dat de economie er bovengemiddeld groeit. Deze economische kracht van Brainport wordt ook steeds zichtbaarder in de stad. Een grote hoeveelheid bouwkranen tekent de skyline en tal van projecten en gebieden zijn volop in ontwikkeling.
De nominatiecommissie signaleert vanuit bovengenoemde doelstelling van de Dirk Roosenburgprijs eerst een aantal maatschappelijke, stedelijke en ruimtelijke ontwikkelingen en wil vervolgens met de nominaties de discussie over deze actuele thema’s prikkelen. Hoe houden we Eindhoven een leefbare, gezonde en (economisch) vitale stad en wat betekent dat voor de architectuur?
In de eerste plaats signaleert de commissie het grote belang van herbestemming en herontwikkeling. De afgelopen jaren nam de herbestemming van met name kantoren, fabriekspanden en -complexen een hoge vlucht. Daar komt volgens de nominatiecommissie een opgave bij. De komende jaren wacht heel wat religieus erfgoed op een nieuwe en andere toekomst. In Eindhoven zijn dat bijvoorbeeld Landgoed Eikenburg, het voormalige Clarissenklooster Rapelenburg en het kerk- en kloostercomplex Mariënhage.
Landgoed Eikenburg
• Opdrachtgever: Sint Trudo
• Advies en procesbegeleiding: De Loods
• Architect: Kiki van Rassel Architectenburo ism De Loods
• Aannemer: Nico de Bont
• Advies/installateur: Van den Hoff installatiebedrijf
• Landschapsinrichting: Buro Lubbers
• Advies infrastructuur/openbare ruimte: RA infra
Landgoed Eikenburg is sinds 1894 de leefomgeving van de Broeders van Liefde. Hun hoofdgebouw huisvestte niet alleen het klooster en de kapel, maar ook diverse scholen, waaronder de middelbare school Sint-Joris. Toen het hoofdgebouw grotendeels leeg kwam, vroegen de Broeders Sint Trudo om advies over herbestemming. De nominatiecommissie is onder de indruk hoe deze vraag door Sint Trudo is opgepakt.
De woningcorporatie nam Landgoed Eikenburg van de Orde in erfpacht en vroeg De Loods een haalbaarheidsonderzoek te doen naar herbestemming van de verschillende gebouwen. Het resulteerde in eerste instantie in een ontwerp voor de transformatie van het hoofdgebouw tot 70 wooneenheden. Buitenzijde, gangen, trappenhuizen en talloze historische details zijn behouden, terwijl binnen verschillende woningtypes zijn gerealiseerd. Sint Trudo huisvest hier bijzondere doelgroepen. Mensen die niet alleen de kwaliteiten van het landgoed en het bos zeer waarderen, maar die er ook aan het behoud willen bijdragen. Die er activiteiten organiseren, met en voor elkaar. Mensen die het als positief waarderen om in een gebied te wonen waar ook zorgfuncties en zorgbehoevenden aanwezig en zichtbaar zijn. Op Eikenbrug verbouwt Stichting Stadsakkers groenten voor de Voedselbank.
De Dirk Roosenburgprijs 2019 werd uiteindelijk toegekend aan het Atlasgebouw van de TU/e.