
Biodiversiteit in onze wijk – Eikenburg – de Roosten
Wie doet er mee?
Wij (3 bewoners uit de wijk, waaronder een bestuurslid van de Bewoners Vereniging) zetten ons in om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in onze directe leefomgeving.
Dit willen we bereiken door op wijk- of straatniveau activiteiten te ondersteunen. We zijn op zoek naar mede-wijkbewoners die hierbij willen aansluiten of dit ook een warm hart toedragen.
Je kunt denken aan:
- Hemelwater ontkoppeling bij je huis. Het opvangen van je hemelwater in regenton of afvoeren naar ondergrondse kratten waardoor dit water kan inzakken in de grond of het water vrij laten stromen in je tuinbeplanting. Dit alles o.a. om het stadsriool te ontzien en om onze grondwaterstand niet verder te laten zakken. Gratis water voor je tuinplanten.
- Het hemelwater van de straat kan misschien wel afgevoerd worden naar het openbaar groen i.p.v. naar de straatkolk c.q. stadsriool. Dit kan middels mini-wadi’s of verlaagde stoepranden waardoor het straatwater in de beplanting stroomt. Wist u dat er in enkele straten van onze wijken al een gescheiden afvoer ligt voor het vuile huisriool (grijs water) en het hemelwater (blauw water) van de straat. Kijk maar eens op de putdeksels in deze straten. B.v. in de Pasteurlaan. Binnenkort wordt misschien een wadi aangelegd op de Landsteinerlaan.
- Onze openbare ruimte kan vergroend worden door deze te ontharden. Stoeptegels eruit en een minituintje ervoor in de plaats. In de Pasteurlaan zijn meerdere boomspiegels (grond rondom een boom) vergroot. Dit is gedaan omdat de boomwortels de stoeptegels omhoog duwden wat weer ongemak en gevaar oplevert. Trouwens alle boomspiegels kunnen met vaste planten of haagje beplant worden. Dat is dit jaar ook al opgepakt door de gemeente Eindhoven met het initiatief “Adopteer een straat”. Misschien heeft u de bijbehorende bordjes in verschillende boomspiegels zien staan. Straatbewoners hebben dit uitgevoerd op eigen initiatief. Zou het niet mooi zijn als veel meer boomspiegels een vaste planten beplanting zou krijgen?
- De laatste tijd worden er “groene daken” aangelegd op daken van uitbouwen van huizen en op schuurtjes en garages. Deze sedumdaken of bloemendaken hebben meerdere voordelen zoals een groenere uitstraling van je huis, hogere biodiversiteit omdat de bloemen insecten en vlinders van voedsel voorzien en in de zomer heeft het groene dak een verkoeldend effect omdat in het plantenpakket water geborgen wordt en voor verkoeling zorgt.
- Wist u dat wijken met weinig groen, in de zomer een dag- en nachttemperatuur hebben die tot 8 graden hoger is dan inwijken met zeer veel groen. Het belang van meer groen in de wijk mag duidelijk zijn.
Wij willen een wijksafari ( wandeling door de wijken) organiseren en met elkaar brainstormen om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor wijkvergroening.
Dit kunnen we doen samen met bijv. de Vogelvereniging en een ecoloog. We zien enorm veel potentie in dit soort sociale en duurzame initiatieven van onderaf.
Heb je interesse, mail naar Cyrille de Warrimont; c.dewarrimont52@gmail.com of Antoinette Heerschop; ajm.heerschop@gmail.com