x

De eerste bewoners van Landgoed Eikenburg

Welkom nieuwe wijkbewoners! Een interview met een van de nieuwe bewoners van het voormalig kloostergebouw op Eikenburg.

Filmpje van de eerste bewoners van Landgoed Eikenburg

Oplevering Kloosterlofts op Landgoed Eikenburg!

landgoed eikenburg

De bewoners van Eikenburg hebben de sleutels van hun nieuwe appartementen gekregen. In het oude pand dat stamt uit het begin van de vorige eeuw zijn zeventig appartementen gebouwd. Ze worden verhuurd door Trudo. Binnen een half jaar is de oude uitstraling van het gebouw behouden gebleven. Binnen zijn zeventig moderne lofts, maisonnettes, studio’s en appartementen opgeleverd.

Dinsdag 5 december begon Sint Trudo met het opleveren van de kloosterlofts op Landgoed Eikenburg. Het komt zelden voor dat een woningcorporatie een Rijksmonument uitkiest om in te zetten voor sociale huur. Sint Trudo wel; hier doen we het altijd net even iets anders.

Afgelopen tijd realiseerden we in het prachtige authentieke klooster maar liefst 70 nieuwe woningen op Landgoed Eikenburg. Bijzondere woningen in een statig monument in een prachtige bosrijke omgeving. Een ambitieus en bijzonder plan. Omdat het gebouw een Rijksmonument is, werd er aan de buitenkant zo veel mogelijk in stand gelaten. De binnenkant van het gebouw werd grondig aangepakt en aanpassingen werden gedaan om er 70 lofts van te kunnen maken. Wel werd er met grote zorg gekeken naar de karakteristieke kenmerken van het pand en hoe deze het beste behouden konden worden.

Het was een lastige opgave om de plannen voor de verbouwing rond te krijgen. Uiteindelijk werden er 70 lofts gerealiseerd die variëren in grootte tussen 34 m2 en 79 m2. Door het inpassen van woningen in een bestaand gebouw zijn er veel verschillende type woningen ontstaan. De ene loft heeft een uithangend balkon, de ander ramen tot de grond, split level of zelfs twee verdiepingen. De een slaapt in de nok van het pand, de ander woont er met grote dakramen. Ook het uitzicht varieert van een prachtige hertenweide tot een flinke krans van bomen. Elke woning is dus uniek en heeft een uniek karakter.

Met de nieuwe bewoners is een uitgebreid traject doorlopen met een social designer om ze een sterke gemeenschap te laten vormen samen met de andere gebruikers van het landgoed. Het is immers een voorrecht om op zo’n bijzondere locatie te mogen wonen. De bewoners dragen samen bij aan het landgoed en de omgeving, door zich bijvoorbeeld in te zetten als vrijwilliger in het bos of de moestuin van stadsakkers waar groenten voor de voedselbank gekweekt worden. Ook kunnen ze hiervoor aansluiten bij een van de andere gebruikers van het landgoed, bijvoorbeeld de zorginstelling Sint Annaklooster.

Het feestje betreffende de opening zal in januari 2018 plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *