x

Erfgoedbordje Sint Josephziekenhuis

Waarschijnlijk worden er volgende week of in eerste week van februari, in de stad op diverse plekken zogenaamde Erfgoedbordjes geplaatst. Dit op plaatsen waar bijzonder erfgoed staat of gestaan heeft.
Eén ervan wordt in onze buurt geplaatst, namelijk aan de ventweg van de Aalsterweg, voor het voormalige Sint Josephziekenhuis.

De tekst op het bordje luid als volgt:

‘De eerste steen van dit Sint-Josephziekenhuis werd gelegd op Sint-Josephdag, op 19 maart 1929. Tot die tijd was het slecht gesteld met de gezondheidszorg in de stad. Het ziekenhuis werd ontworpen door architectenbureau Eduard Cuypers en bood ruimte aan 200 bedden. De medische staf bestond uit drie specialisten en 56 verpleegkundigen, voornamelijk nonnen uit Heerlen.

Bijzonder voor het ziekenhuis was de Tweede Wereldoorlog. Na vordering door de Duitse Wehrmacht werden er gewonde Duitse soldaten verpleegd en na de bevrijding werd het een hospitaal voor de geallieerden.
Door de groei van de bevolking ontstond er snel een tekort aan bedden en bouwde het ziekenhuis uit. In 1990 verhuisde het Sint-Josephziekenhuis naar een nieuw gebouw in Veldhoven, waarna het in 2002 fuseerde met het Diaconessenhuis in Woensel tot het Máxima Medisch Centrum. Daarna werden de gebouwen van het Sint-Josephziekenhuis gesloopt om plaats te maken voor een woonwijkje.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *