x

Ervaringen met mantelzorgondersteuning in onze buurt

Begin 2016 is in onze wijk de werkgroep Mantelzorgondersteuning opgericht.
Hier onder volgt een interview met een mantelzorger en een vrijwilliger die door bemiddeling van de werkgroep aan elkaar zijn gekoppeld.
INTERVIEW MANTELZORGER:
Hoe was het als mantelzorger om ondersteuning te krijgen van iemand uit onze wijk?
Dat de vrijwilliger uit onze wijk kwam was fijn, want zij ging wandelen met de zorgvrager\patient in onze eigen omgeving, maar op plaatsen waar zijzelf nog nooit was geweest. Daarover ontstonden dan inspirerende gesprekken. Er was een goed contact.
Er was een goede band, vol vertrouwen ,zodat ik met een gerust hart alles aan haar kon overlaten en ikzelf even weg kon gaan. Voor mij was het een gelegenheid om sociale contacten weer op te pakken. De wereld gaat weer meer leven voor mij; ik fleurde weer op.
Vind je dat je op tijd hulp hebt gevraagd?
Neen, ik had het achteraf veel eerder moeten doen.
Wat hield je tegen?
Tja, als mantelzorger wordt je wereld heel langzaam kleiner. Het sluipt er in; je hebt niet in de gaten hoe nodig het is om er eens even uit te gaan………….ik had het eerder moeten doen.
Hoe heb je de bemiddeling van de werkgroep ervaren?
Bemiddeling is nodig en positief omdat je niet zomaar iemand in je huis wilt halen. Door de bemiddeling werden er duidelijke afspraken gemaakt en verwachtingen uitgesproken. De waarde van deze hulp is niet in geld uit te drukken, zo waardevol. Toch was het prettig dat er werd afgesproken een kleine vergoeding te geven aan de vrijwilliger.
Wat zou je nog tegen mantelzorgers willen zeggen?
Het is heel belangrijk om buiten je eigen kleine kringetje sociale contacten te behouden. Het werkt verfrissend om andere mensen te ontmoeten; het verruimt en je krijgt feed-back. En dat maakt het weer veel gemakkelijker om de zorg op je te nemen.

INTERVIEW VRIJWILLIGER
Hoe heb jij, als vrijwilliger de ondersteuning van de mantelzorger ervaren?
Ik had niet gedacht dat het mij zo goed zou doen. Het is leuk om te zoeken naar gezamelijke interesses. Er ontstond een fijne wisselwerking en we hadden interessante gesprekken.
Kortom ; het gaf mij een heel goed gevoel, het geeft betekenis aan het leven.
Ik wil graag ermee doorgaan en ook andere mantelzorgers ondersteunen.
De bemiddeling van de wergroep maakt het profesioneel.
Het is fijn geïntroduceerd te worden Het is goed om te weten dat je met vragen altijd weer terug kunt vallen op de werkgroep.
Duidelijke afspraken zijn belangrijk.

Hebt u ook behoefte aan mantelzorgondersteuning of wilt u dit graag als vrijwilliger bieden,
neem dan contact op met:
Marianne Theunissen.
mtheunissen49@gmail.com
040-2119292

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *