x

Mooi Gennep nu voor iedereen bereikbaar

EINDHOVEN – Het afgelopen paasweekeinde is er veel belangstelling geweest voor de drie nieuwe wandelroutes in het recreatiegebied Genneper Parken, aan de zuidkant van Eindhoven. Op tweede paasdag zijn alleen al in het Milieu Educatie Centrum ruim 25 routebeschrijvingen opgehaald. Het gaat om een cultuurhistorische route van 7 kilometer, een beekdalroute van 6 kilometer en een boerenlandroute van 2,2 kilometer.

Groengebied Gennep: gewoon in Eindhoven te vinden.
(Foto Ton van de Meulenhof)

De drie vrije dagen, en het fraaie weer na de kille periode van de afgelopen weken, hadden toch al veel mensen naar Gennep doen trekken. En de meesten hadden daar geen routebeschrijving voor nodig. Fietsers, joggers, knetterende bromfietsers en gewone wandelaars, al dan niet een kinderwagen, rollator of rolstoel voortduwend. Als er dan een drietal passeert op het pad tussen midgetgolf en Tongelreep, blijken ze de veel langere Hertog Hendrikroute te volgen. Vast ook heel mooi.

Archeologie

Net als de cultuurhistorische route, waarvoor samenstellers Jan Bontenbal en Nancy Zijdenbos zich hebben verdiept in de lokale literatuur en archeologie. Het interessantste gedeelte daarvan is het noordelijke tussen de ring en de Antoon Coolenlaan. Ten zuiden daarvan bevinden zich slechts drie van de veertien genoemde wetenswaardigheden, waarvan een restje heide en een restant van een kasteelweggetje minder tot de verbeelding spreken. Aan de noordelijke kant is er in ieder geval cultuur genoeg. Zo hebben Alex Grotenhuis en Paul Toncman een zithoek gemaakt in hun voortuin aan de Genneperweg. Als antikraakwacht bewonen zij al veertien maanden de als gemeentelijk monument te boek staande langgevelboerderij uit 1883. Twee jaar terug zat er nog een aardappelhandel, en de toekomst is nog niet bekend. Alex en Paul hebben er geen moeite mee. 'Er valt hier altijd wat te beleven,' zegt de eerste als er een wandelaar struikelend over een hondje bijna in het water valt. En ook aan historie geen gebrek in Gennep. Zo heeft er al in 1249 een watermolen gestaan, en de eerste sluis dateert eveneens van die tijd. En de weilanden tussen Tongelreeppad en de huidige zandvang hebben al eeuwenlang dezelfde langwerpige indeling, waardoor iedere boer zijn vee toegang kon geven tot het drinkwater. Dat laatste is weer bekend van de beschrijving van de kortere boerenlandroute.

Onbesproken

De beekdalroute zou het best onbesproken blijven. Die voert namelijk stroomafwaarts langs de Tongelreep en dat stuk is van een voor Eindhoven ongekende schoonheid. Ondanks het altijd aanwezige verkeersgeluid hebben de vogels er het hoogste woord. 'Stil! Was dat een grutto? Dat kan haast niet…' Het traject is ondergewaardeerd, en kan dat het beste blijven. Want genieten van de natuur, daar heb je geen mensen bij nodig. Nou ja, een enkele dan misschien.
(Artikel uit Eindhovens Dagblad van 02-04-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *