x

Topzwembad ‘kan niet meer mis’

Maandag 13 oktober 2003, EINDHOVEN – Stralende gezichten zaterdagavond in het Philips Stadion bij de officiële presentatie van het definitieve ontwerp van het Eindhovense topzwembad. Hoewel het ontwerp nog goedgekeurd moet worden door het college van B en W en de raad, weet wethouder G. Mittendorf het zeker: na jaren steggelen kan het nu echt niet meer mis gaan met de komst van het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep.


* Het ontwerp van het Eindhovense topzwembad.

Het complex moet volgens architect J. Koenis van Koppert + Koenis 'iedere gebruiker – hoe klunzig dan ook – het gevoel geven dat ze als zwemmer deel uitmaken van de accommodatie'. De nieuwbouw zelf moet zoveel mogelijk in het groen worden opgenomen. Taluds dragen daar aan bij, maar zo verdwijnen ook de naastgelegen tennisbanen ten gunste van natuur. 'De Genneperparken krullen straks over het stadion heen,' verwoordde Koenis het ontwerp.
De ingang blijft op dezelfde plek aan de Antoon Coolenlaan, maar wordt wel flink 'opgeruimd'. Zo verdwijnt de huidige fietsenstalling naar een wat minder opvallende plek aan de Willem Elsschotlaan.
Staatssecretaris C. Ross-van Dorp (Sport) – die namens het Rijk symbolisch 4,5 miljoen euro kwam overdragen – ziet in de zwembaden zeker een landelijke kans op internationale evenementen. 'De komst van dit zwembad was een niet zo heel erg gemakkelijke klus. Maar dit wordt dé zwemplek in Nederland. En ik ben ervan overtuigd dat er hier straks een Europees kampioenschap komt. Ik hoop daar in financiële of ondersteunende zin aan bij te kunnen dragen', zegde ze tot enthousiasme van Mittendorf toe.
Die hoopt nu met zulke Rijkssteun tenminste een onderdeel van het EK in 2008 binnen te halen. De stad schreef al in voor 2006, maar die eer ging naar Hongarije, mede omdat dat land toen al financiële garanties had voor de bouw van een topaccommodatie. 'Nu gaan ze dat bad echter niet meer bouwen', sneerde Mittendorf nog.
Het nieuwe zwemstadion, dat voldoet aan alle internationale eisen, moet niet alleen de topzwemmers voordeel opleveren. Want hoewel Pieter van den Hoogenband zei er nieuwe records te verwachten, kunnen er volgens Mittendorf ook de wachtlijsten bij zwemverenigingen mee aangepakt worden. Grote evenementen kunnen ook de lokale economie een impuls geven. Daarnaast zijn er straks in het stadion drieduizend zitplaatsen voor publiek, eventueel nog met zo'n zeshonderd uit te breiden.

Begin 2006

De nieuwe accommodatie moet begin 2006 klaar zijn. Als college en raad, zoals Mittendorf verwacht, binnenkort instemmen met het definitieve plan, dan start de bouw begin volgend jaar. De totale kosten van het Zwemcentrum – 'stadion' is door de gemeente vervangen door 'centrum' om het grotere geheel te benadrukken – zijn bijna 24 miljoen euro. De gemeente heeft de begroting volgens Mittendorf rond.
De gemeente hoopte zaterdag nog wel een half miljoen extra rijkssubsidie te krijgen. Dat ging niet door, maar Eindhoven mag wel de rente van de al veel eerder gestorte 4½ miljoen euro houden. Dat levert volgens de wethouder ongeveer eenzelfde bedrag op. Daarnaast heeft de provincie haar bijdrage, 4,5 miljoen euro, vrijdag ook al op de rekening van de gemeente gestort en mag ook die rente gehouden worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *